Elongația vertebrală reprezintă o manevră fizică prin intermediul căreia se urmărește mărirea temporară a spațiului intervertebral, în scopul degajării discurilor intervertebrale.

  • Mărirea spațiului intervertebral determină următoarele efecte:
  •       – se produce o presiune negativă la nivel intervertebral care determină accelerarea absorbției de nutrienți la nivelul discului grăbind astfel hidratarea și refacerea acestuia;
  •       – efect de vacuum la nivelul discului determinând retracția fragmentului herniat, eliminând astfel compresia rădăcinii nervoase și diminuarea durerilor asociate;

Elongațiile vertebrale se aplică cu ajutorul unui program și echipamente specifice determinând decompresia discală, eliberarea rădăcinilor nervoase responsabile de durere, relaxarea musculară, detensionarea ligamentară și mărirea spațiului intervertebral.

Clinica de recuperare TRD Recovery and Fitness dispune de cea mai nouă tehnologie de elongații, respectiv masa de elongații Triton 6M de la Chattanooga (U.S.A.)

Pentru obținerea celor mai eficiente rezultate se recomandă ca elongațiile vertebrale să se asocieze cu termoterapie, terapie manuală și/sau electroterapie.

În funcție de afecțiune și raportat la particularitățile individuale ale fiecărui pacient se efectuează 5-10 ședințe (3-5 ședințe pe săptămână).

Pe lângă efectele antialgice, elongația vertebrală asigură corectarea aliniamentului vertebral și decompresia, detensionarea structurilor ligamentare de la nivelul articulațiilor coloanei, diminuează efectele forței gravitaționale și viciile de postură, uzura și modificarile de presiune asupra platourilor vertebrale.