Este o formă complexă de abordare terapeutică a organismului, care face atât testare, evaluare cât și terapie. Are radacinile vechi, din 1892, fondatorul acesteia fiind Andrew Taylor Still,  formand prima scoala de osteopatie in Kirksville, Arizona.

De atunci și pâna azi, în funcție de continente, scoli, mentori și formatori, osteopatia a îmbracat diferite forme de manifestare, însă principiile au rămas neschimbate:

– viaţa este mişcare,

–  interdependenţa dintre structură şi funcţie,

– homeostazia corpului,

– globalitatea corpului

– suveranitatea sistemului circulator.

 

Osteopatia este o medicină manuală care abordează corpul uman în globalitatea sa, tratând sistemul musculoscheletal, sistemul visceral şi activând mecanismele neuromusculare, neurovasculare, neuroendocrine, ajutând la refacerea fiziologiei.

osteopatia corecteaza congruența dintre anatomie/fiziologie și functie.

 Metodele de tratament sunt non-invazive, nedureroase, producând o eliberare a restricţiilor din organism, astfel corpul recăpătându-şi mobilitatea normal.

 

E dificil sa definesti osteopatia.

Pentru ca inseamna mult mai mult decat terapie si tehnici.

Insemna sa acorzi organismului si tesutului uman cu care lucrezi un anumit tip de disponibilitate, de rabdare de a-l asculta si intelege, de dragoste de a-l accepta cu putintele si neputintele lui si abilitatea de a alege abordarea terapeutica cea mai potrivita  pentru acesta,

Inseamna sa il respecti ca si tesut viu, sa ii cunosti si respecti fiziologia, si sa faci tot ce se poate pentru buna lui functionare.

Inseamna sa alegi tehnici si manevre neagresive, noninvazive si sa ai in vedere, inainte de toate, binele si buna functionare pe termen lung a organismului.

Osteopatia inseamna sa incerc sa cunosc cat mai mult Universul Complex care este organismul uman, ca o combinatie unica de: structura, functie, utilizare, genetica, gandire, emotie, experienta personala si sa pot raspunde cat mai specific nevoilor sale.

Osteopatia este o calatorie in care absolvirea scolii, invatarea continua, asidua, diversificata si de cel mai inalt nivel este abia inceputul de drum.

 

Osteopatia este cea care te face sa intelegi ca a lucra cu organismul uman este gratificator, este mult mai mult decat o meserie, care isi are sursa cunoasterii si  recompensa atât aici, cât și in alte dimesiuni.