Una dintre cele mai vechi forme de terapie, care are forme tradiționale de manifestare în aproape toate țările, terapia manuală este forma de tratament sau de ameliorare a durerii prin intermediul mâinilor sau corpului terapeutului.
Putem încadra aici orice forma de tehnică, manevră în care se corectează tensiunea, textura, anatomia, fiziologia și funcția unui țesut de către un terapeut care nu folosește alte mijloace sau instrumente decât propriul corp (cel mai folosit segment fiind mâna, se mai pot folosi cotul, genunchii, calcâiul, ischioanele etc).
Este una din formele terapeutice care se bazează și pune în valoare abilitățile terapeutului, fizice, senzoriale, cognitive și comportamentale.
Este o formă de tratament neinvazivă, care se bazează pe evaluarea, testarea țesuturilor, în urma căreia se urmăreste corectarea tensiunilor în țesut, realinierea articulară, corectarea amplitudinilor de mișcare, creșterea mobilității și a elaticitatii tesuturilor, diminuarea restrictiilor, libertatea de miscare, scaderea durerii si a disconfortului.
Este una dintre cele mai directe tehnici, cu rezultate imediate, vizibile care se fac evidente fără mijloace complexe de investigare.